De Bakkerij

De Bakkerij

60 jaar Bakkerij Verkerk in Langenboom De geschiedenis van de bakkerij aan de dorpsstraat 33 in Langenboom gaat helemaal terug naar 1934. In dat jaar kochten de gebroeders van Els het pand aan de dorpsstraat 33.Zij begonnen daar een bakkerij, maalderij en een schoenmakerij. Na ruim 20 jaar, in 1955, zochten de gebroeders van Els hun heil in andere dingen en verkochten ze hun zaak. Sjaak en Tonnie Verkerk uit Didam en Wehl (Achterhoek) hadden daar wel belangstelling in. “Ze kochten het pand voor 19.800 gulden,” vertelt Jos Verkerk, huidig bakker en eigenaar van de bakkerij. “Dat was in die tijd erg veel geld. Mijn vader kwam uit een echte bakkersfamilie. Zijn vader, Toon Verkerk, was ook bakker en tevens meelhandelaar in Didam.”

Jos Verkerk is geboren (10-11- 1960) en getogen in Langenboom. “Na de lagere school ben ik de Havo gaan doen en daarna de MEAO. Toen ik daarna uit militaire dienst kwam was er enorm veel werkloosheid.” Dit was in 1982. Jos: “Mijn vader had in de bakkerij werk zat. Maar ik had altijd wel gezien hoe hard hij moest werken en hoe veel uren hij maakte, daar had ik niet echt zin in. Voor mijn diensttijd had ik stage gelopen bij een bank en dat vond ik nog minder. De hele dag op kantoor achter een bureau, dat was niets voor mij.”

Jos besloot om toch thuis aan de slag te gaan. “Al vrij snel zag ik er echt de lol van in en ben ik vol aan de slag gegaan in de bakkerij.” Naast werken thuis volgde Jos ook een bakkersopleiding en liep een half jaar stage bij een specialist op het gebied van banket. “Mijn vader was een strenge baas, ik kon er de kantjes niet vanaf lopen en dat was ook goed. Zo leer je het vak het beste en leer je het klappen van de zweep.”

In 1986 nam Jos de zaak van zijn vader over. “Al vrij snel nadat ik aan de opleiding was begonnen en thuis meewerkte, zag mijn vader wel dat ik het in de vingers had en er lol aan beleefde. En dat was ook echt zo. Het is leuk om bezig te zijn met je handen en dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds graag. Mijn administratieve opleiding komt nu overigens wel goed van pas. De meeste administratie doe ik namelijk nu ook zelf.”

Naast een bakkerszaak in Langenboom heeft Verkerk ook een winkel in Zeeland. Jos: “Sinds 1983 leverde ik brood aan de C1000 supermarkt. Dat stopte in 1999 omdat er een andere eigenaar in kwam die een andere bakker wilde.” Jos had echter nog al wat vaste klanten in Zeeland die hij graag wilde houden. “Daarom heb ik toen een winkelpandje gehuurd om daar toch actief en aanwezig te blijven. En dat is nog steeds het geval.”

Als bakker heeft Jos bijzondere werktijden. “Ik werk veel ’s nachts. Vrijdagnacht begin ik om 12 uur en dan ga ik om 10 uur in de ochtend naar bed. De andere dagen begin ik ’s ochtends om 4 uur en op vrijdag een uurtje eerder.” Aan het ritme heeft Jos niet echt hoeven te wennen. “Het is prachtig om zo vroeg op te zijn. Je ziet de wereld ontwaken en voor ik aan de slag ga loop ik altijd even naar buiten. Lekkere frisse ochtendlucht, daar geniet ik dan echt van.” Waar Jos ook van geniet is zijn hobby. “Treintjes, dat is ook mijn lust en mijn leven. Ik heb een kamer waar ik een dorp en station heb nagebouwd waar de treintjes doorheen lopen. Daar kom ik echt tot rust.”